Pretraživanje

Događanja

Objavljeno: 10.5.2016. u 10:41
|

Djeca - građani Europe

Događanja : Djeca - građani Europe

„Dan Europe" označava početak integracijskog procesa u zapadnoj Europi, tijekom kojega je stvorena Europska unija u današnjem obliku. Tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske Robert Schumann, predstavio je prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik. Taj se prijedlog pod nazivom „Schumannova deklaracija" smatra početkom formiranja Europske unije. Vijeće Europske unije u Milanu 1985. godine donijelo je odluku kojom se 09. svibnja svake godine obilježava kao "Dan Europe”.

U organizaciji Informacijskog centra Europe Direct Nova Gradiška i Društva „Naša djeca" veselim programom i poučnim sadržajima pod nazivom "Djeca - građani Europe" 09. svibnja 2016. godine obilježen je „Dan Europe" u Gradu Nova Gradiška.

Središnji gradski trg odisao je u znaku Europske unije zahvaljujući nastupu najmlađih Novogradiščana te trudu njihovih odgajatelja i učitelja koji su ih pripremili za nastup. Prisutne je pozdravio Vinko Grgić, gradonačelnik Grada Nove Gradiške i Verica Lukačević, predsjednica Društva „Naša djeca".

Svoj doprinos u provedbi programa dali su djeca i odgajatelji iz Dječjeg vrtića „Maslačak" i dječjeg vrtića „Radost", te učenici i nastavnici Osnovne škole „Mato Lovrak", Osnovne škole „Ljudevit Gaj", Mažoretkinje Grada Nove Gradiške i Plesni studio Marine Mihelčić. Sudionici programa poslali su poruke mira i zajedništva, a prezentacijom onoga što znaju o europskim narodima, njihovim običajima i znamenitostima EU zemalja potvrdili da zaista i jesu djeca – građani Europe.

Obilježavanju Dana Europe pridružili su se i članovi Udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška, koji su na info štandu s djelatnicima EDIC Centra posjetiteljima ponudili interaktivnu igru u kojoj su izdvojili manje poznate specifičnost i zanimljivosti pojedinih Europskih zemalja članica Europske unije s ciljem upoznavanja i približavanja građanima.


Ostali članci
Europe Direct Nova Gradiška : Novosti Europske komisije 14.11.2017.

Novosti Europske komisije 14.11.2017.

14. studenog 2017. u 9:30
Europe Direct Nova Gradiška : Pozivnica za Dan Europe

Pozivnica za Dan Europe

3. svibnja 2017. u 14:40
Europe Direct Nova Gradiška : Sretan i blagoslovljen Uskrs!

Sretan i blagoslovljen Uskrs!

14. travnja 2017. u 12:07
Europe Direct Nova Gradiška : "Europski dan jezika 2016"

"Europski dan jezika 2016"

10. listopada 2016. u 14:52
Europe Direct Nova Gradiška : Održano "Ljeto u knjižnici 2016."

Održano "Ljeto u knjižnici 2016."

4. kolovoza 2016. u 11:16
Europe Direct Nova Gradiška :
Europe Direct Nova Gradiška :
Europe Direct Nova Gradiška :
Europe Direct Nova Gradiška :
Europe Direct Nova Gradiška :
Europe Direct Nova Gradiška :
Europe Direct Nova Gradiška :