Pretraživanje

Događanja

Objavljeno: 15.11.2017. u 8:40
|

Europske snage solidarnosti - prilika za stjecanje neprocjenjivog iskustva volontiranja

Događanja : Europske snage solidarnosti -  prilika za stjecanje neprocjenjivog iskustva volontiranja


 

Europske snage solidarnosti su inicijativa Europske unije kojom se stvaraju mogućnosti za mlade da volontiraju ili rade na projektima u svojim zemljama ili u inozemstvu koji su od koristi zajednicama i ljudima diljem Europe.

  • TKO SE MOŽE PRIJAVITI ZA SUDJELOVANJE U EUROPSKIM SNAGAMA SOLIDARNOSTI?

Svi mladi između 18 i 30 godina mogu se prijaviti za sudjelovanje u projektima u okviru Europskih snaga solidarnosti koji mogu trajati od dva mjeseca do dvanaest mjeseci, a obično se odvijaju u državama članicama Europske unije.

Nakon jednostavnog postupka registracije sudionici Europskih snaga solidarnosti mogu biti odabrani i pozvani sudjelovati u širokom rasponu projekata, kao što su pomoć pri sprečavanju prirodnih katastrofa ili obnovi nakon katastrofa, pomoć u centrima za tražitelje azila ili rad na različitim socijalnim pitanjima u zajednicama.


  • KOJE SU PREDNOSTI SUDJELOVANJA U EUROPSKIM SNAGAMA SOLIDARNOSTI?

Prednosti sudjelovanja u Europskim snagama solidarnosti su mnogobrojne te predstavljaju važno postignuće za svaku mladu osobu. Nakon sudjelovanja u projektu, svi sudionici će primiti potvrdu kojom se dokumentira njihovo sudjelovanje u projektima što će im poslužiti kao prednost pri prijavljivanju na posao, kao i pomoć pri prijavljivanju za više obrazovanje.

Europske snage solidarnosti sadržavaju dva komplementarna načina rada: volonterske i stručne aktivnosti. Volonterski način rada se temelji se na Europskoj volonterskoj službi (dio programa Erasmus+) i na drugim programima EU-a za financiranje.

Stručni način rada će mladima pružiti priliku za zaposlenje, stažiranje ili naukovanje u širokom rasponu sektora u aktivnostima povezanima sa solidarnošću kojima trebaju vrlo motivirani i društveno osviješteni mladi ljudi. Stručni način rada postupno uspostavlja partnerstva s javnim tijelima, nevladinim organizacijama i komercijalnim organizacijama.

Za različite se projekte traže osobe s različitim vještinama i iskustvom pa organizacije mogu angažirati sudionike Europskih snaga solidarnosti kao volontere, radnike, naučnike ili pripravnike.


  • JESU LI SUDIONICI U PROJEKTIMA PLAĆENI?

Volonteri za svoj rad ne primaju plaću, ali imaju pravo na drugu potporu ovisno o programu EU-a kojim se njihove volonterske aktivnosti financiraju, kao što su povratno putovanje do lokacije projekta, smještaj, obroci, zdravstveno osiguranje i džeparac za pokrivanje svakodnevnih troškova.

Mladi ljudi koji dobiju posao u okviru stručnog dijela Europskih snaga solidarnosti imat će ugovor o radu te će za svoj rad biti plaćeni u skladu sa zakonima o plaći predmetne zemlje i kolektivnim ugovorima koji su na snazi.


Dodatne informacije o Europskim snagama solidarnosti saznajte putem linka: https://europa.eu/youth/solidarity_hr, dok iskustva volontera koji su sudjelovali u projektima Europskih snaga solidarnosti možete pogledati na sljedećem linku: https://ec.europa.eu/croatia/news/solidarity_of_youth_incentive_for%20stronger_europe_hr te YouTube kanalu Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj: https://www.youtube.com/channel/UCjzz2qC3Fe4pMbo1_9SRnYw/feed?view_as=public.

Ostali članci
Europe Direct Nova Gradiška : Novosti Europske komisije 14.11.2017.

Novosti Europske komisije 14.11.2017.

14. studenog 2017. u 9:30
Europe Direct Nova Gradiška : Pozivnica za Dan Europe

Pozivnica za Dan Europe

3. svibnja 2017. u 14:40
Europe Direct Nova Gradiška : Sretan i blagoslovljen Uskrs!

Sretan i blagoslovljen Uskrs!

14. travnja 2017. u 12:07
Europe Direct Nova Gradiška : "Europski dan jezika 2016"

"Europski dan jezika 2016"

10. listopada 2016. u 14:52
Europe Direct Nova Gradiška : Održano "Ljeto u knjižnici 2016."

Održano "Ljeto u knjižnici 2016."

4. kolovoza 2016. u 11:16
Europe Direct Nova Gradiška :
Europe Direct Nova Gradiška :
Europe Direct Nova Gradiška :
Europe Direct Nova Gradiška :
Europe Direct Nova Gradiška :
Europe Direct Nova Gradiška :
Europe Direct Nova Gradiška :