Pretraživanje

Novosti Europske komisije

Objavljeno: 6.7.2017. u 8:02
|

Novosti Europske komisije 06.07.2017.

Novosti Europske komisije : Novosti Europske komisije 06.07.2017.


Predsjednik Juncker na sastanku na vrhu skupine G20 u Hamburgu

U petak, 7. srpnja i subotu, 8. srpnja predsjednik Europske komisije Jean-Claude Junckeri predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk predstavljat će EU na sastanku na vrhu skupine G20 u Hamburgu. Dvojica predsjednika jučer su šefovima država i vlada EU-a poslala zajedničko pismo u kojem iznose svoje prioritete za sastanak na vrhu, a u petak u 9.15 održat će zajedničku konferenciju za medije u centru za medije skupine G20 u Hamburgu. Konferencija će prenositi uživo putem servisa EbS. Predsjednici Junckeri Tusk u subotu će na marginama sastanka na vrhu održati dvostrane sastanke s vijetnamskim premijerom Nguyễnom Xuânom Phúcom, singapurskim premijerom Leejem Hsienom Loongom, australskim premijerom Malcolmom Turnbullom i argentinskim premijerom Mauricijem Macrijem. Argentina će ove godine od Njemačke preuzeti rotirajuće predsjedanje skupinom G20. Predsjednik Junckerodržat će i dvostrani sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Dodatne informacije o sudjelovanju EU-a na sastanku na vrhu skupine G20 dostupne su u ovoj brošuri.

 

Usklađenost s pravom EU: države članice moraju više raditi na primjeni zajednički dogovorenih pravila

Danas je objavljeno trideset i četvrto Godišnje izvješće o praćenju primjene prava EU-a. U izvješću se opisuje kako je Komisija tijekom 2016. pratila i provodila pravila EU-a. U Pregledu stanja jedinstvenog tržišta za 2017., danas objavljenom na internetu, navodi se da se većina prepreka slobodnom kretanju ljudi, usluga, robe i kapitala uklanja, no u nekim područjima situacija se ne mijenja ili se čak i pogoršava. U pregledu stanja navodi se i rang-lista uspješnosti država članica u tom području. Jedinstveno tržište najvažniji je europski adut za milijune građana i poduzeća, a Komisija im je provjerom provedbe pravila EU-a o jedinstvenom tržištu odlučna zajamčiti svakodnevno uživanje u slobodi stanovanja, rada, kupnje i trgovanja u svih 28 država članica. Za godišnje izvješće objavljeni su priopćenje za medije, informativni članak o području EU28 i 28 informativnih članaka po državama članicama. Za pregled stanja jedinstvenog tržišta EU-a dostupan je pregled uspješnosti i podaci o uspješnosti po državama članicama (28 zemalja Europske unije i 3 zemlje europskog gospodarskog prostora). Naposljetku, objavljeni su i odgovori na najčešća pitanja o općem postupku EU-a zbog povrede europskog zakonodavstva.

 

EUROSTAT: stopa štednje kućanstava europodručju narasla na 12,3 posto – stopa ulaganja kućanstava u europodručju također veća: 8,9 posto

U prvom tromjesečju 2017. stopa štednje kućanstava u europodručju iznosila je 12,3 posto, dok je u četvrtom tromjesečju 2016. iznosila 12,1 posto. U prvom tromjesečju 2017. stopa ulaganja kućanstava u europodručju iznosila je 8,9 posto, dok je u prethodnom tromjesečju iznosila 8,6 posto. Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

 

EUROSTAT: stopa poslovnih ulaganja u europodručju smanjila se na 22,2 posto, a udio poslovne dobiti na 40,3 posto

U prvom tromjesečju 2017. stopa poslovnih ulaganja u europodručju iznosila je 22,2 posto, dok je u prethodnom tromjesečju iznosila 23,6 posto. U prvom tromjesečju 2017. udio poslovne dobiti u europodručju iznosio je 40,3 posto, dok je u četvrtom tromjesečju 2016. iznosio 40,8 posto. Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

Ostali članci
Europe Direct Nova Gradiška : Novosti Europske komisije 29.05.2017.

Novosti Europske komisije 29.05.2017.

29. svibnja 2017. u 12:11
Europe Direct Nova Gradiška :
Europe Direct Nova Gradiška :
Europe Direct Nova Gradiška :
Europe Direct Nova Gradiška :
Europe Direct Nova Gradiška :
Europe Direct Nova Gradiška :
Europe Direct Nova Gradiška :