Pretraživanje

Novosti Europske komisije

Objavljeno: 7.9.2017. u 7:27
|

Novosti Europske komisije 07.09.2017.

Novosti Europske komisije : Novosti Europske komisije 07.09.2017.

Sigurnosna unija: Komisija ostvarila sigurnosne prioritete za 2017.

Europska komisija danas je izvijestila o mjerama poduzetima od govora predsjednika Junckera o stanju Unije iz 2016. u pogledu povećanja sigurnosti na vanjskim granicama EU-a, poboljšanja razmjene informacija među državama članicama, sužavanja prostora u kojem djeluju teroristi i sprečavanja radikalizacije.Otad je prošlo godinu dana, a Komisija je ostvarila sve sigurnosne prioritete koje je utvrdio predsjednik Juncker. U 10. izvješću o napretku prema sigurnosnoj uniji analizira se i napredak u ostalim pitanjima povezanima sa sigurnošću, a najavljuje se i daljnji rad u sljedećih 12 mjeseci i kasnije. Komisija je prošle godine poduprla države članice u njihovu radu u dva glavna područja: suzbijanju terorizma i organiziranog kriminala i infrastrukture kojom se podupiru te jačanju zajedničke obrane i otpornosti na te prijetnje.

Poboljšanje sigurnosti na vanjskim granicama

 • Sada se provode sustavne provjere u sigurnosnim bazama podataka za sve putnike, uključujući građane EU-a, koji prelaze vanjske granice.
 • Postignut je politički dogovor o EU-ovu sustavu ulaska/izlaska, u koji će se unositi podaci o ulasku i izlasku državljana zemalja izvan EU-a koji prelaze vanjske granice EU-a.
 • U tijeku je rad na uspostavi europskog sustava za informacije o putovanjima i njihovu odobrenju (ETIAS) radi provođenja sigurnosnih provjera osoba koje bez vize putuju u Europu i prije nego stignu na naše granice.

Poboljšanje razmjene informacija

 • Komisija je predložila zakonodavstvo za jačanje Schengenskog informacijskog sustava (SIS) kao najuspješnijeg alata za izvršavanje zakonodavstva EU-a.
 • Za uklanjanje nedostataka u upravljanju podacima u EU-u Komisija je predstavila prijedloge u pogledu razmjene podataka iz kaznene evidencije o državljanima trećih zemalja putem Europskog informacijskog sustava kaznene evidencije (ECRIS).
 • Komisija je predstavila novi pristup s ciljem postizanja interoperabilnosti informacijskih sustava EU-a za granice i sigurnost.
 • Nova Uredba o Europolu stupila je na snagu u svibnju te je na temelju nje ta agencija dobila alate za povećanje djelotvornosti, učinkovitosti i odgovornosti, kao i dodatne resurse.

Sužavanje prostora u kojem djeluju teroristi

 • Direktivom o suzbijanju terorizma kriminaliziraju se djela kao što su financiranje terorizma, obuka ili putovanje u svrhu terorizma, a jačaju se prava žrtava terorizma.
 • Revidirana Direktiva o vatrenom oružju donesena je radi boljeg nadzora nabave i posjedovanja oružja te kako bi se kriminalcima i teroristima onemogućio pristup najopasnijem vojnom oružju. Komisija je pojačala borbu protiv nezakonitog trgovanja vatrenim oružjem, posebice na zapadnom Balkanu.
 • Komisija je pokrenula reviziju Uredbe EU-a o prekursorima eksploziva kako bi se postrožili ograničenja i kontrole tvari koje se mogu upotrijebiti za kućnu izradu eksploziva.
 •  Nova skupina za politiku u području lakih meta platforma je za razmjenu smjernica i najboljih praksi u pogledu zaštite javnih prostora.
 • Radi suzbijanja financiranja terorizma Komisija je dala tri prijedloga za dovršenje pravnog okvira u području pranja novca, nezakonitih novčanih tokova te zamrzavanja i oduzimanja imovine.

Sprečavanje radikalizacije

 • Komisija i dalje putem internetskog foruma EU-a surađuje s internetskim platformama kako bi se smanjio pristup terorističkom sadržaju te je pokrenula program jačanja civilnog društva kako bi se promicao alternativni diskurs na internetu. Europolova jedinica za rad u vezi s prijavljenim internetskim sadržajima u protekle je dvije godine označila 35 000 slučajeva terorističkog sadržaja na internetu, od čega je 80 – 90 % uklonjeno
 • Komisija i dalje podupire sprečavanje i suzbijanje radikalizacije na nacionalnoj i lokalnoj razini, posebice putem Mreže za osvješćivanje o radikalizaciji i uspostavljanjem stručne skupine na visokoj razini za borbu protiv radikalizacije.

Osim što se navode pojedinosti o daljnjem radu u tim područjima iduće godine, u današnjem se izvješću daje i preliminarna procjena daljnjeg djelovanja na temelju mišljenja Suda EU-a o sporazumu EU-a i Kanade o evidenciji podataka o putnicima. U izvješću se analizira i napredak u borbi protiv kiberkriminaliteta te u području sigurnosti prometa. Više informacija: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-3082_hr.htm

 

Brexit: Europska komisija objavila načela kojima će se voditi u pregovorima o Irskoj i Sjevernoj Irskoj te četiri dodatna dokumenta o stajalištima

Europska komisija danas je iznijela načela koja će primjenjivati u političkom dijalogu o Irskoj i Sjevernoj Irskoj u okviru pregovora o Brexitu. U današnjem dokumentu navodi se da nakon povlačenja Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije treba nastaviti štititi i jačati Sporazum sklopljen na Veliki petak u svim njegovim dijelovima. Europska komisija danas je objavila još četiri dokumenta o stajalištima koji se odnose na carinu, intelektualno vlasništvo, javnu nabavu i korištenje podataka. U skladu s Komisijinom politikom transparentnosti svi su dokumenti objavljeni na web-mjestu radne skupine za pregovore o članku 50. O njima će raspravljati radna skupina Vijeća za članak 50. te su u potpunosti usklađeni s mandatom koji je Komisiji povjeren u smjernicama Europskog vijeća i pregovaračkim smjernicama Vijeća. EU je s današnjim danom objavio ukupno četrnaest dokumenata o stajalištima.


EU osniva globalni Savez za suzbijanje trgovine proizvodima koji služe za mučenje

Povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström najavila je danas da EU pokreće osnivanje međunarodnog Saveza za suzbijanje trgovine proizvodima koji služe za mučenje. Inicijativa koja se provodi u suradnji s Argentinom i Mongolijom trebala bi biti put prema ukidanju trgovine proizvodima koji služe za izvršenje smrtne kazne i mučenje (kao što su palice s metalnim šiljcima, pojasevi za elektrošokove, uređaji kojima se obuhvaćaju struk ili udovi osobe pri zadavanju elektrošokova, kemikalije koje služe za izvršenje smrtne kazne i sustavi za njihovo prisilno ubrizgavanje). Savez će biti službeno pokrenut 18. rujna tijekom zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku. Na dan objave očekuje se pristupanje više od pedeset zemalja članica UN-a iz cijelog svijeta. Dodatne informacije o inicijativi dostupne su na posebnim web‑stranicama: www.torturefreetrade.org. Materijal sa servisa EbS, uključujući slike sredstava za mučenje, dostupan je pogledati i konferencija za medije povjerenice Malmström.


Tijela za zaštitu potrošača i Europska komisija traže od Volkswagena da dovrši popravke svih automobila pogođenih skandalom s mjerenjem emisija

Europska tijela za zaštitu potrošača i Europska komisija danas su poslali zajednički dopis glavnom direktoru Volkswagena tražeći da grupa Volkswagen što prije popravi sve automobile pogođene skandalom „Dieselgate”. Riječ je o koordiniranoj akciji europskih tijela za zaštitu potrošača kojom se nastoji osigurati da grupa Volkswagen poštuje propise o zaštiti potrošača u rješavanju posljedica tog skandala i da bude proaktivna u odnosu na potrošače. Tijela za zaštitu potrošača diljem EU-a i dalje primaju naznake da mnogi pogođeni automobili još nisu popravljeni. Povjerenica Jourová izjavila je: „Drago mi je što tijela za zaštitu potrošača, kao tijela za provedbu prava EU-a, nastupaju jedinstveno prema Volkswagenu i ustraju u tome da se naši zahtjevi poštuju. Slučaj Volkswagen utjecao je na više od osam milijuna potrošača u raznim državama članicama. Kada je riječ o takvim paneuropskim problemima, samo je zajedničkim djelovanjem tijela za zaštitu potrošača moguće zajamčiti poštovanje zakonodavstva EU-a o zaštiti potrošača u cijeloj Uniji. Nakon današnjeg usuglašavanja zajedničkog stajališta europski potrošači mogu biti sigurni da su tijela za zaštitu potrošača u državama članicama i Europska komisija na njihovoj strani i da se polovične mjere neće prihvaćati." Nakon razgovora s povjerenicom Jourovom 2016. Volkswagen se obvezao popraviti sve pogođene automobile do jeseni 2017. Tijela za zaštitu potrošača u EU-u, pod vodstvom nizozemskog tijela za zaštitu potrošača i tržišta (ACM), danas su od Volkswagena zatražila da u roku od mjesec dana potvrdi da će taj plan biti ostvaren. Pritom zahtijevaju potpunu transparentnost, uključujući detaljne informacije o tome što je obavljeno i što tek treba obaviti. Komisija je zatražila da se svi pogođeni Volkswagenovi automobili u potpunosti usklade s pravilima o homologaciji, što znači da Volkswagen mora jamčiti otklanjanje svih problema koji se eventualno pojave nakon popravka. Objavljeno je i priopćenje za medije.


EUROSTAT: procjena BDP-a i glavnih agregata za drugo tromjesečje 2017. – BDP u europodručju veći za 0,6 posto, u području EU28 za 0,7 posto; promjena od +2,3 posto odnosno +2,4 posto u usporedbi s drugim tromjesečjem 2016.

U usporedbi s prethodnim tromjesečjem u drugom tromjesečju 2017. godine desezonirani BDP u europodručju (EA19) povećao se za 0,6 posto, a u području EU28 za 0,7 posto, pokazuje procjena koju je objavio Eurostat, statistički ured Europske unije. U prvom tromjesečju 2017. BDP se povećao za 0,5 posto u oba područja. Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

Ostali članci
Europe Direct Nova Gradiška : Novosti Europske komisije 21.12.2017.

Novosti Europske komisije 21.12.2017.

21. prosinca 2017. u 11:43
Europe Direct Nova Gradiška : Novosti Europske komisije 20.12.2017.

Novosti Europske komisije 20.12.2017.

20. prosinca 2017. u 11:40
Europe Direct Nova Gradiška : Novosti Europske komisije 19.12.2017.

Novosti Europske komisije 19.12.2017.

19. prosinca 2017. u 11:13
Europe Direct Nova Gradiška : Novosti Europske komisije 15.12.2017.

Novosti Europske komisije 15.12.2017.

15. prosinca 2017. u 11:07
Europe Direct Nova Gradiška : Novosti Europske komisije 14.12.2017.

Novosti Europske komisije 14.12.2017.

14. prosinca 2017. u 15:03
Europe Direct Nova Gradiška : Novosti Europske komisije 13.12.2017.

Novosti Europske komisije 13.12.2017.

14. prosinca 2017. u 12:13
Europe Direct Nova Gradiška : Novosti Europske komisije 12.12.2017.

Novosti Europske komisije 12.12.2017.

14. prosinca 2017. u 12:06
Europe Direct Nova Gradiška : Novosti Europske komisije 06.12.2017.

Novosti Europske komisije 06.12.2017.

6. prosinca 2017. u 13:47
Europe Direct Nova Gradiška : Novosti Europske komisije 05.12.2017.

Novosti Europske komisije 05.12.2017.

5. prosinca 2017. u 13:04
Europe Direct Nova Gradiška : Novosti Europske komisije 04.12.2017.

Novosti Europske komisije 04.12.2017.

4. prosinca 2017. u 12:59
Europe Direct Nova Gradiška : Novosti Europske komisije 30.11.2017.

Novosti Europske komisije 30.11.2017.

30. studenog 2017. u 8:02
Europe Direct Nova Gradiška : Novosti Europske komisije 29.11.2017.

Novosti Europske komisije 29.11.2017.

29. studenog 2017. u 7:54
Europe Direct Nova Gradiška : Novosti Europske komisije 28.11.2017.

Novosti Europske komisije 28.11.2017.

28. studenog 2017. u 7:49
Europe Direct Nova Gradiška : Novosti Europske komisije 27.11.2017.

Novosti Europske komisije 27.11.2017.

27. studenog 2017. u 7:58
Europe Direct Nova Gradiška : Novosti Europske komisije 24.11.2017.

Novosti Europske komisije 24.11.2017.

24. studenog 2017. u 8:10
Europe Direct Nova Gradiška : Novosti Europske komisije 23.11.2017.

Novosti Europske komisije 23.11.2017.

23. studenog 2017. u 9:00
Europe Direct Nova Gradiška : Novosti Europske komisije 21.11.2017.

Novosti Europske komisije 21.11.2017.

21. studenog 2017. u 8:30
Europe Direct Nova Gradiška : Novosti Europske komisije 18.11.2017.

Novosti Europske komisije 18.11.2017.

18. studenog 2017. u 9:59
Europe Direct Nova Gradiška : Novosti Europske komisije 17.11.2017.

Novosti Europske komisije 17.11.2017.

17. studenog 2017. u 9:49
Europe Direct Nova Gradiška : Novosti Europske komisije 16.11.2017.

Novosti Europske komisije 16.11.2017.

16. studenog 2017. u 9:15
Europe Direct Nova Gradiška : Novosti Europske komisije 15.11.2017.

Novosti Europske komisije 15.11.2017.

15. studenog 2017. u 12:17
Europe Direct Nova Gradiška : Novosti Europske komisije 13.11.2017.

Novosti Europske komisije 13.11.2017.

13. studenog 2017. u 7:50
Europe Direct Nova Gradiška : Novosti Europske komisije 10.11.2017.

Novosti Europske komisije 10.11.2017.

10. studenog 2017. u 13:48
Europe Direct Nova Gradiška : Novosti Europske komisije 09.11.2017.

Novosti Europske komisije 09.11.2017.

9. studenog 2017. u 13:40
Europe Direct Nova Gradiška : Novosti Europske komisije 31.10.2017.

Novosti Europske komisije 31.10.2017.

31. listopada 2017. u 7:43
Europe Direct Nova Gradiška :
Europe Direct Nova Gradiška :
Europe Direct Nova Gradiška :
Europe Direct Nova Gradiška :
Europe Direct Nova Gradiška :
Europe Direct Nova Gradiška :
Europe Direct Nova Gradiška :