Pretraživanje

EU izbori 2014.

Europski izbori 2014.

EU izbori 2014. : Europski izbori 2014.


Predstojeći europski izbori, prvi nakon stupanja na snagu Lisabonskog ugovora, u 28 država članica Europske unije održat će se tijekom četiri dana, od 22. do 25. svibnja 2014. Budući da se prvotno predviđeni termin održavanja izbora (5.-8. lipnja 2014.) preklapa s blagdanom Duhova, slijedom inicijative Europskog parlamenta i Odluke Vijeća za opće poslove izbori su pomaknuti za svibanj.

.

EU izbori 2014. : .

Europski parlament je neposredno izabrano predstavničko tijelo 500 milijuna građana Europske unije. Od 1979. godine zastupnici Europskog parlamenta biraju se izravnim tajnim glasovanjem na temelju općeg biračkog prava na mandat od pet godina, a broj zastupnika je razmjeran udjelu stanovnika pojedine države članice u ukupnom broju stanovnika Europske unije. Ovlasti i utjecaj Europskog parlamenta su s vremenom i sa svakom izmjenom i dopunom osnivačkih ugovora dodatno rasli i danas je Europski parlament sukreator zakonodavstva Europske unije.

Ovo su osmi europski izbori. Europski izbori u svibnju 2014. glasačima daju priliku da utječu na budući politički tok Europske unije kad izaberu 751 zastupnika u Europskom parlamentu koji će predstavljati njihove interese sljedećih pet godina.

Otkad je Hrvatska pristupila EU-u u srpnju 2013. saziv Europskog parlamenta broji 766 zastupnika, no taj će se broj smanjiti na 751 na izborima 2014. i na toj će razini ostati u budućnosti. Ti zastupnici predstavljat će više od 500 milijuna građana u 28 država članica. Mjesta se pojedinim državama dodjeljuju, u skladu s ugovorima EU-a, na temelju „padajuće proporcionalnosti”, što znači da države s većim brojem stanovnika imaju više mjesta od manjih država, no potonje imaju više mjesta nego što bi se podrazumijevalo strogom proporcionalnošću.

 

Prvi put, u skladu s novim pravilima, predsjedanje Europskom komisijom izravno ovisi o izborima. Čelnici europskih vlada moraju uzeti u obzir rezultate izbora kad budu predlagali osobu koju žele vidjeti na mjestu predsjednika Europske komisije. A da bi novi predsjednik dobio taj posao, mora ga izabrati Europski parlament uz potporu političke većine.

Tvoj će glas u glasačkoj kutiji odlučiti o tome tko će biti na čelu Komisije. Zbog toga su europske političke stranke odlučile odrediti kandidate za to važno mjesto. Dakle, kad budeš glasovao, nećeš samo izabrati svoje predstavnike u Europskom parlamentu nego se također možeš izjasniti o tome koga bi želio vidjeti kao predsjednika Komisije. Demokracija ne znači samo izbore, no izbori su ključni trenutak u svakoj demokraciji. Europski izbori 2014. daju ti veća prava nego ikad prije. Izjasni se o tome kako ćemo rješavati zajedničke probleme, tko će donositi naše zakone i tko će odlučivati o tome kako se troši naš novac. Biraj tko odlučuje!

 

  • Želiš li saznati što nude stranke?
  • Želiš li znati sve o europskim izborima?
  • Želiš li saznati više o Europskom parlamentu i njegovu djelovanju?

 

Posjeti internetsku stranicu – mjesto za sve što trebaš znati o tome kako možeš iskoristiti svoje pravo u Europi. www.izbori2014.eu ili na stranici www.elections2014.eu

U kojem smjeru želiš da krene Europa? Kako bismo po tvome mišljenju trebali rješavati buduće probleme? Što misliš tko bi trebao odlučivati u Europi? Na ova pitanja možeš odgovoriti glasovanjem na europskim izborima 2014.

.

EU izbori 2014. : .