Pretraživanje

Korisne informacije za građane

EDIC NG - Video - Europske snage solidarnosti i Plan ulaganja za EU

Korisne informacije za građane : EDIC NG - Video - Europske snage solidarnosti i Plan ulaganja za EU
Informirajte se o važnim i aktualnim temama vezanima za EU!

U videu EDIC-a Nova Gradiška saznajte što su Europske snage solidarnosti, koja je njihova uloga i koji su rezultati njihova djelovanja te tko se sve može priključiti. Također, informirajte se o planovima za ulaganja do 2020. godine, o tome u koje će se sektore i koliko ulagati te o pozitivnim učincima novih investicija za građane.

Video je dostupan na sljedećem linku:   

Publikacija 2017. - Program rada Europske komisije za 2017. godinu

Korisne informacije za građane : Publikacija 2017. - Program rada Europske komisije za 2017. godinu

Dragi čitatelji,                          

Predstavljamo Vam publikaciju Informacijskog centra Europe Direct Nova Gradiška za 2017. godinu. Publikacija donosi informacije o Programu rada Europske komisije za 2017. te o postavljenim smjernicama razvoja Europske unije, kao i o djelovanju, ulozi i aktivnostima EDIC-a Nova Gradiška.

Prvi dio publikacije usmjeren je na predstavljanje ključnih inicijativa i političkih prioriteta u radu Europske komisije koji se definiraju na godišnjoj razini. Ovogodišnji program rada u cijelosti je usklađen s prioritetima koje je utvrdilo 27 šefova država ili vlada EU-a u Bratislavi, a uključuje konkretne prijedloge kojima će se pridonijeti dugoročnoj viziji Unije uoči 60. obljetnice Rimskih ugovora u ožujku 2017. Drugi dio publikacije pojašnjava ulogu Informacijskih centara Europe Direct i predstavlja aktivnosti provedene u 2016. godini od strane EDIC-a Nova Gradiška u svrhu ostvarivanja bolje komunikacije s građanima.

 

PUBLIKACIJA EDIC - NG 02 2017PUBLIKACIJA EDIC - NG 02 2017

Vrsta dokumenta: Adobe Pdf(pdf)

Veličina: 1909 kb

Datum objave: 24.2.2017.

Publikacija 2016. - Uloga i djelovanje Europske unije

Korisne informacije za građane : Publikacija 2016. - Uloga i djelovanje Europske unije
Predstavljamo Vam publikaciju Informacijskog centra Europe Direct Nova Gradiška za 2016. godinu. Publikacija donosi informacije o Europskoj uniji, njezinim politikama i institucijama, prezentira djelovanje i aktivnosti EDIC-a Nova Gradiška, a možete je preuzeti i u tiskanom obliku u Informacijskom centru Europe Direct Nova Gradiška.

Ukoliko vam je potrebno više informacija o funkcioniranju Europske unije ili radu EDIC-a Nova Gradiška, možete ih saznati na stranici: http://eudirect.ipng.hr/.
Publikacija 2016.Publikacija 2016.

Vrsta dokumenta: Adobe Pdf(pdf)

Veličina: 2053 kb

Datum objave: 15.8.2016.

Publikacija - EDIC Nova Gradiška 2015.

Korisne informacije za građane : Publikacija - EDIC Nova Gradiška 2015.
Dragi čitatelji,
Veliko nam je zadovoljstvo predstaviti publikaciju Informacijskog centra Europe Direct Nova Gradiška za 2015. godinu. Putem ove publikacije donosimo informacije o Europskoj uniji, njezinim politikama i institucijama, informacije o djelovanju i aktivnostima EDIC-a Nova Gradiška te kontakte drugih Informacijskih centara Europe Direct mreže u Republici Hrvatskoj.

Za dodatne informacija o aktivnostima EDIC-a Nova Gradiška i djelovanju Europske unije posjetite našu web stranicu: http://www.eudirect.ipng.hr/
Publikacija - EDIC Nova Gradiška 2015.Publikacija - EDIC Nova Gradiška 2015.

Vrsta dokumenta: Adobe Pdf(pdf)

Veličina: 1047 kb

Datum objave: 9.9.2015.

Novi režim za stručne kvalifikacije u Europi

Korisne informacije za građane : Novi režim za stručne kvalifikacije u Europi

EU-a za rast i radna mjesta

U svim državama članicama EU-a postoje određene struke kojima se mogu baviti samo osobe koje imaju potrebne stručne kvalifikacije. To vrijedi za liječnike u svim državama članicama EU-a te u određenim državama za arhitekte, inženjere, električare ili nastavnike. Postoje pravila kojima se omogućuje da se stručne kvalifikacije priznaju u cijelom EU-u. Time se stručnjacima daje prilika da budu stalno ili privremeno zaposleni u drugim državama članicama EU-a. To je važno za olakšavanje pristupa unutar jedinstvenog tržišta. Postojeća su pravila nedavno ažurirana uz potporu Europskog parlamenta i Vijeća i novi će okvir stupiti na snagu u siječnju 2016. Izmijenjena Direktiva o priznavanju stručnih kvalifikacija olakšat će stručnjacima kretanje po EU-u i pojačati zaštitu potrošača i pacijenata

http://bookshop.europa.eu/hr/novi-re-im-za-stru-ne-kvalifikacije-u-europi-pbKM0214138/

Novi rezim za strucne kvalifikacije u EuropiNovi rezim za strucne kvalifikacije u Europi

Vrsta dokumenta: Adobe Pdf(pdf)

Veličina: 572 kb

Datum objave: 13.7.2015.

Živjeti dobro unutar granica našeg planeta

Korisne informacije za građane : Živjeti dobro unutar granica našeg planeta

Sedmi program djelovanja za okoliš - opći program djelovanja Unije za okoliš do 2020

Politika Unije o zaštiti okoliša već je od druge polovice 1970-ih godina vođena akcijskim programima s prioritetnim ciljevima koje je potrebno osigurati u određenom vremenskom periodu. U studenome 2013. Europski parlament i Vijeće Europske unije usvojili su aktualni, sedmi program djelovanja u ovom nizu programa koji obuhvaća razdoblje do 2020. godine. Ovaj program vođen je dugoročnom vizijom:"Godine 2050. živimo dobro, unutar ekoloških ograničenja planeta. Naše blagostanje I zdrav okoliš proizlaze iz inovativnog, kružnog gospodarstva u kojem se ništa ne gubi i u kojem se prirodnim resursima upravlja na održiv način, a bioraznolikost se štiti, vrednuje i održava tako da se pojačava otpornost našeg društva. Naš rast s niskom razinom emisije CO2 već je dugo odvojen od korištenja resursa, što određuje tempo za sigurno i održivo globalno društvo."

http://bookshop.europa.eu/hr/-ivjeti-dobro-unutar-granica-na-eg-planeta-pbKH0113737

Živjeti dobro unutar granica našeg planetaŽivjeti dobro unutar granica našeg planeta

Vrsta dokumenta: Adobe Pdf(pdf)

Veličina: 919 kb

Datum objave: 13.7.2015.

Kratki vodič o Europskoj uniji

Korisne informacije za građane : Kratki vodič o Europskoj uniji

Izdanje 2014

Kratki vodič Europskog parlamenta uveden je 1979. i otad se je pokazao vrlo korisnim za javnost kao izvor informacija o Europskoj uniji, posebice o doprinosu Parlamenta europskoj integraciji i donošenju političkih odluka. Oblikovan za nestručnjake koji žele saznati više o europskoj integraciji, također je vrlo često bio koristan kao temeljni dokument za zastupnike u EP-u, stručnjake i akademike te kao referentni dokument za studente. Kratki vodič naglašava ulogu Europskog parlamenta koji sada odlučuje o velikoj većini zakonodavstva Europske unije: od 1. prosinca 2009. redovni zakonodavni postupak u kojem sudjeluju Parlament i Vijeće upotrebljava se za više od 40 novih političkih sfera, uključujući poljoprivredu, ribarstvo i energiju. Parlament također ima proračunske ovlasti koje obuhvaćaju sve rashode EU-a te zajedno s Vijećem ima posljednju riječ pri donošenju proračuna EU-a. Sada također ima pravo pokretanja izmjene ugovora te bira predsjednika Europske komisije.

http://bookshop.europa.eu/hr/kratki-vodi-o-europskoj-uniji-pbBAAA13001/?CatalogCategoryID=iEKep2Ix3hEAAAEud3kBgSLq

Kratki vodič o Europskoj unijiKratki vodič o Europskoj uniji

Vrsta dokumenta: Adobe Pdf(pdf)

Veličina: 6275 kb

Datum objave: 13.7.2015.

Kratki vodič o euru

Korisne informacije za građane : Kratki vodič o euru
Pročitajte ovaj letak kako biste saznali kako je nastao euro, koje su ga zemlje uvele, koje prednosti on donosi i kako se njime upravlja. Možda ćete saznati neočekivane činjenice! S druge strane letka nalazi se plakat s prikazom najvažnijih događaja povezanih s nastankom eura.

http://bookshop.europa.eu/hr/kratki-vodi-o-euru-pbKC0614059/

Kratki vodič o euruKratki vodič o euru

Vrsta dokumenta: Adobe Pdf(pdf)

Veličina: 673 kb

Datum objave: 13.7.2015.

Jedna valuta za jednu Europu

Korisne informacije za građane : Jedna valuta za jednu Europu

Put do eura

1. siječnja 1999. bio je povijesni dan kada je 11 država Europske unije utemeljilo monetarnu uniju s jedinstvenom valutom, eurom. Novčanice i kovanice eura ušle su u optjecaj 1. siječnja 2002. No povijest zajedničke europske valute traje mnogo dulje i počela je kada i sama Europska unija. Pedeset godina nakon što je Ugovor iz Rima postavio temelje današnje Europske unije, euro je najvidljiviji znak europske integracije, a temelji se na potpunoj reformi ekonomske i monetarne unije.

http://bookshop.europa.eu/hr/jedna-valuta-za-jednu-europu-pbKC0614058/

Jedna valuta za jednu EuropuJedna valuta za jednu Europu

Vrsta dokumenta: Adobe Pdf(pdf)

Veličina: 1366 kb

Datum objave: 13.7.2015.

Je li potpora EFRR‑a malim i srednjim poduzećima u području e‑trgovine bila djelotvorna

Korisne informacije za građane : Je li potpora EFRR‑a malim i srednjim poduzećima u području e‑trgovine bila djelotvorna

Tematsko izvješće br. 20/2014

EU posljednjih godina sufinancira projekte e‑trgovine u kontekstu kohezijske politike uz potporu Europskog fonda za regionalni razvoj. Europski revizorski sud u ovom izvješću na temelju revizije uzorka projekata e‑trgovine u Grčkoj, Italiji, Poljskoj i Ujedinjenoj Kraljevini koje je sufinancirao EU procjenjuje jesu li navedeni projekti bili uspješni u pružanju potpore uvođenju informacijskih i komunikacijskih tehnologija u poslovanje malih i srednjih poduzeća. Sud je zaključio da je potpora EFRR‑a projektima e‑trgovine pridonijela povećanju dostupnosti poslovnih usluga na internetu. Međutim, Sud je zaključio i da su nedostatci u praćenju onemogućili procjenu mjere u kojoj je potpora pridonijela ostvarenju strategija EU‑a i država članica u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija te razvojnih ciljeva malih i srednjih poduzeć.

http://bookshop.europa.eu/hr/je-li-potpora-efrr-a-malim-i-srednjim-poduze-ima-u-podru-ju-e-trgovine-bila-djelotvorna--pbQJAB14021/

EU posljednjih godina sufinancira projekte e‑trgovine u kontekstu kohezijske politike uz potporu EurEU posljednjih godina sufinancira projekte e‑trgovine u kontekstu kohezijske politike uz potporu Eur

Vrsta dokumenta: Adobe Pdf(pdf)

Veličina: 649 kb

Datum objave: 10.7.2015.

Juvenes Translatores

Korisne informacije za građane : Juvenes Translatores

Natjecanje za europske mlade lingvističke nade

Cilj natjecanja iz prevođenja Juvenes Translatores potaknuti je mlade na učenje stranih jezika. Učenje jezika dugoročno pridonosi zbližavanju ljudi i boljem razumijevanju drugih kultura. Natjecanjem Juvenes Translatores podiže se i svijest o važnosti prevoditeljskog zvanja i sve većoj potrebi za prevoditeljima ne samo u institucijama EU-a, već u cijeloj Europi.

http://bookshop.europa.eu/hr/juvenes-translatores-pbHC0313698/


 

Juvenes Translatores Juvenes Translatores

Vrsta dokumenta: Adobe Pdf(pdf)

Veličina: 21460 kb

Datum objave: 10.7.2015.

Spremni ste za promjenu?

Korisne informacije za građane : Spremni ste za promjenu?

Što morate znati o životu i radu u inozemstvu – i još mnogo toga

Ovaj je prirucnik osmišljen za osobe koje razmišljaju o životu i radu u inozemstvu ili o svakodnevnom putovanju na posao u susjednu zemlju kao prekogranicni radnici. U njemu se nalaze savjeti za traženje posla i prijavu za posao za svaku državu clanicu Europske unije te Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švicarsku. Sve te zemlje sklopile su sporazum kojim dopuštaju građanima ostalih zemalja putovanje i rad u bilo kojoj drugoj zemlj.

http://bookshop.europa.eu/hr/spremni-ste-za-promjenu--pbKE3012898/


Spremni ste za promjenuSpremni ste za promjenu

Vrsta dokumenta: Adobe Pdf(pdf)

Veličina: 5256 kb

Datum objave: 10.7.2015.

SOLVIT – Priče o uspjehu

Korisne informacije za građane : SOLVIT – Priče o uspjehu

http://bookshop.europa.eu/hr/solvit-pbKM0313252/

SOLVIT - Priče o uspjehuSOLVIT - Priče o uspjehu

Vrsta dokumenta: Adobe Pdf(pdf)

Veličina: 1246 kb

Datum objave: 10.7.2015.

Jeste li znali?

Korisne informacije za građane : Jeste li znali?

Ukratko o 10 prava EU-a

 

Kao građanin EU-a imate koristi od svih velikih prednosti: mirnog kontinenta, najvećega gospodarstva na svijetu, slobodnog kretanja – što često uzimamo zdravo za gotovo. Međutim, to uključuje i sve male, svakodnevne stvari koje utječu na zbilju i svakodnevni život. To su, primjerice, mogućnost vraćanja neispravnog proizvoda koji ste naručili na internetu, niske cijene roaminga, ili naknada za otkazane letove – sve to omogućuje Europa koja radi za vas. I nastavit ćemo raditi za vas.

http://bookshop.europa.eu/hr/jeste-li-znali--pbNA0414127/

 

Jeste li znali - Ukratko o 10 prava EU-aJeste li znali - Ukratko o 10 prava EU-a

Vrsta dokumenta: Adobe Pdf(pdf)

Veličina: 5572 kb

Datum objave: 10.7.2015.

Europa

Korisne informacije za građane : Europa

O čemu je zapravo riječ

„Europa je negdje drugdje.” Ta provokativna tvrdnja otvara prvo poglavlje ove brošure. To, naravno, nije točno. Budući da je u samom srcu Europe, mi, naravno, imamo mnogo pitanja o tome što „Europa” znači i koj joj je svrha. Primjerice, tko vlada Europom? Što Europska unija znači za naš svakodnevni život? Što taj kontinent predvodi u globaliziranom svijetu? Kakva je budućnost Europe? Sva ta pitanja i još mnoga druga načeta su ovdje. Brošura je namijenjena učenicima u dobi između 13 i 18 godina te im nudi priliku za čitanje, učenje i interaktivnu raspravu o temama. Brošuru prati i nastavnički vodič

http://bookshop.europa.eu/hr/europa-pbNA3113822/

Europa - O čemu je zapravo riječEuropa - O čemu je zapravo riječ

Vrsta dokumenta: Adobe Pdf(pdf)

Veličina: 5580 kb

Datum objave: 10.7.2015.

Digitalna agenda za Europu

Korisne informacije za građane : Digitalna agenda za Europu

Ponovno pokretanje europskoga gospodarstva

Cilj je Digitalne agende za Europu omogućiti građanima i poslovnim subjektima da najbolje iskoriste digitalne tehnologije. Ova publikacija dio je serije u kojoj se objašnjava što EU čini u različitim područjima politika, zašto je EU uključen i koji su rezultati.

http://bookshop.europa.eu/hr/digitalna-agenda-za-europu-pbNA7012031/

Digitalna agenda za EuropuDigitalna agenda za Europu

Vrsta dokumenta: Adobe Pdf(pdf)

Veličina: 1043 kb

Datum objave: 10.7.2015.